Alles over de verschillende soorten Griekse olijven

De naam “Griekse olijven” wordt meestal geassocieerd met Kalamata zwarte olijven. Er zijn echter verschillende soorten olijven die beroemd zijn om te worden geteeld in Griekenland. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende soorten olijven.

Groene olijven uit Kreta  

Groene olijven uit Kreta worden elitses genoemd, wat ‘kleine olijven’ betekent. Het eiland Kreta is beroemd om deze kleine olijven. Ze worden ook gekweekt in Messinia, op het Griekse schiereiland Peloponnesos en op het eiland Zakynthos. Ondanks hun grootte zitten ze boordevol olie en de bron van enkele van ‘s werelds beste olijfolie. Wanneer ze groen zijn, worden kleine hoeveelheden geoogst als tafelolijven.  De meeste worden geconsumeerd in Griekenland en bereiken nooit westerse markten. Wanneer ze zwart en rijp zijn, worden ze bijna uitsluitend geoogst voor de productie van olijfolie. Kretaanse olijfolie is beroemd over de hele wereld, zowel geconsumeerd in Griekenland als geëxporteerd.

Groene olijven uit Chalkidiki

Chalkidiki olijven zijn grote, ovale, lichtgroene Griekse olijven die vaak worden geoogst terwijl ze nog jong zijn in oktober. Vaak aangeduid als Chalkidiki, groeien ze uitsluitend in de Griekse Chalkidiki regio, die grenst aan de berg Athos. De olijf heeft een zachte smaak met een beetje zuurheid en een vleugje peper. Het grote formaat maakt het gemakkelijk om te vullen met dingen zoals gedroogde tomaten, blauwe kaas en amandelen. 

Kalamata zwarte olijven

Zwarte of dieppaarse Kalamata olijven zijn de meest bekende Griekse olijf.  Gekweekt in de vallei van Messina, in de buurt van de stad Kalamata, worden ze in december geoogst zodra ze volledig gerijpt zijn, wat hun donkere kleur verklaart. De olijf heeft een strakke, pittige, glanzende huid en zijn kenmerkend amandelvormig. Gesneden Kalamata olijven gezouten in een rode wijnazijn pekel worden vaak beschouwd als de beste. Ze dienen ook goed als tapenade spread of als ingrediënt in een Griekse salade.

Bron: Griekishop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *