Eigen avocado plant kweken? Alles wat je moet weten lees je hier

Het eten van avocado’s is de laatste jaren erg populair geworden. Geen wonder, want de vrucht is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens erg gezond! Zo zit het vol met gezonde voedingsstoffen en kun je het in allerlei gerechten verwerken. Maar, wist jij dat je niet alleen van de avocado kunt genieten, maar ook van de avocado pit? Als je deze namelijk op een goede manier plant groeit er een avocado plant uit. In dit artikel gaan we hier dieper op in, want hoe plant je de pit en hoe verzorg je hem daarna. Je leest het allemaal in dit artikel. 

Hoe plant je een avocado plant

Je hebt je avocado gegeten en hebt de pit over, maar hoe plant je de pit op een correcte manier zodat er een avocado plant uitgroeit? Dit doe je door het onderstaande stappenplan te volgen. 

  • Haal de pit uit de avocado.
  • Plaats de pit in een glas of een bakje met water en laat deze een paar uurtjes weken. Na een paar uur haal je de pit eruit en haal je het donkere vlies rondom de pit eraf.
  • Wikkel de pit vervolgens in wc-papier en besprenkel het met een klein beetje water. Zorg niet dat het te nat wordt, anders beschimmeld het. Dus zorg voor een klein beetje vochtigheid en doe dit vervolgens in een luchtdicht zakje. 
  • Controleer dagelijks even of de pit ontkiemt. Is de pit ontkiemt? Zet de pit dan op een klein potje met water, zorg dat de pit er niet helemaal inzet, maar een beetje boven het water hangt. Er groeit dan vanzelf een worteltje uit die in het water komt te hangen en uit de bovenkant groeit het plantje.
  • Is de avocado plant het potje ontgroeid? Verpot de plant dan naar een grotere bloempot, zodat het voldoende ruimte heeft om te groeien. 

Avocado plant verzorgen

Als je eenmaal de avocado plant hebt staan is het zaak om deze ook goed te verzorgen, maar hoe doe je dit op een correcte wijze? Ten eerste is het belangrijk om de plant op een zonnige plek te plaatsen, dus plaats de plant in de tuin of op het balkon. Kan de plant niet buiten staan? Plaats het dan in de vensterbank. Daarnaast is het belangrijk dat de plant in een vochtige grond zit, dus geef de plant geregeld water. Maar, ook weer niet te vaak! Heeft de avocado plant gele bladeren? Dan heb je de plant te vaak water gegeven, heeft de plant bruine bladeren? Dan is de plant uitgedroogd. Tot slot wil je de plant niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte laten groeien. Knip de nieuwste blaadjes eraf als de plant 30 centimeter hoog is, de plant zal dan meer zijtakken aanmaken. Herhaal dit bij elke 15 centimeter dat de plant verder groeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *