Op meer ethische wijze consumeren? Neem kaasvervangers in plaats van ‘echte’ kaas

Vegan producten

Het aandeel vegetarisch of zelfs veganistisch consumerende mensen mag dan wel nog altijd redelijk beperkt zijn, als je het eetgedrag van Nederlanders in z’n totaliteit bekijkt, dan zie je toch wel degelijk dat er een kentering gaande is. Steeds meer mensen zijn er namelijk van doordrongen dat verandering noodzakelijk is. Deze verandering beoogt (veel) minder vleesconsumptie en het liefst ook minder zuivelinname. Over het algemeen is een vlees- en zuivelloos eetpatroon beter voor je gezondheid, al hangt het dan nog wel af op welke manier je dit precies invult. Wat wel ontegenzeglijk waar is, is dat producten als een kaasvervanger of een vleesvervanging beter zijn voor het milieu en voor het tegengaan van dierenleed. Hieronder lees je meer over deze twee heikele punten.

Help het milieu een handje

Dat de vleesindustrie slecht is voor het milieu, en daarmee ook een grote katalysator is van klimaatverandering, daar kan geen discussie over bestaan. Een van de belangrijkste aspecten hierbij is het feit dat er veel te veel koeien, runderen en varkens gefokt en gehouden worden. Om vooral de eerste twee te onderhouden en te voeden zijn er volgens weer enorm veel aardse ruimte in beslag wordt genomen voor bijvoorbeeld de teelt van soja en mais. Om aan deze ruimte te komen worden er niet zelden bossen van de aardbodem weggevaagd. Daar komt nog bij dat koeien schadelijke stoffen uitscheiden. Bovendien zijn er voor de totstandkoming van het uiteindelijke vlees dat er uit voortkomt vele liters water nodig.

Vegan producten

Zorg voor beperking dierenleed

De productie van vlees- en zuivelproducten gaat helaas maar al te vaak gepaard met onacceptabel dierenleed. Veehouders en slachterijen slagen er maar niet in om aan de toch niet al te strenge regels te voldoen. Minder vlees en zuivel eten heeft dus een directe invloed op de hoeveelheid dierenleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *