Zoveel verschillende soorten

Wie niet thuis is in de alcoholwereld, zal waarschijnlijk denken dat alles één pot nat is; bier is bier, witte wijn is witte wijn en whisky is whisky. Maar voor degenen die niet vies zijn van een glaasje weten als geen ander dat dat zeer zeker niet het geval is. In deze blog duiken we in de wereld van witte wijn en lichten we de bekendste toe.

Chardonnay

Een klassieker, bekend door de druif die voor deze wijn gebruikt wordt, ook in  veel andere witte wijnen wordt verwerkt. Deze druif vindt zijn oorsprong in de Bourgogne en de zachte smaak zorgt, in combinatie met de groeigrond van de druif, zorgt dat er vele varianten te vinden zijn van deze witte wijn.

Sauvignon Blanc

Net als de Chardonnay ook een bekende wijnsoort, met als geboorteplaats Frankrijk. Sauvignon staat bekend om zijn droge smaak, met een hoge zuurgraad. Dit resulteert in een frissere afdronk dan de Chardonnay.

Pinot Grigio

Deze witte wijnsoort komt hoofdzakelijk uit Italië, maar is ook te vinden in Frankrijk. Deze witte wijn wordt gemaakt van een blauwe druifsoort waarvan men ook de rode wijn pinot noir maakt. Afhankelijk van de regio heeft de Pinot Grigio een wisselende smaak.

Riesling

Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze wijn oorspronkelijk uit Duitsland. Deze wijn heeft over het algemeen een fris-zuur tintje, maar verder kan ook deze wijnsoort sterk verschillen in smaak, van strakdroog tot volzoet.

Viognier

Als je fan bent van de Chardonnay, is de kans groot dat je deze wijnsoort ook lekker zal vinden. Kenmerkend is haar droge en volle smaak. Daarnaast kan Viognier een hoge zuurtegraad hebben, afhankelijk van de methode van het rijpingsproces.

Grüner Veltliner

Een opkomende wijnsoort die steeds meer aan populariteit wint. Een Oostenrijkse witte wijn met een frisse smaak en peperachtige, kruidige toon.

Verdejo

Een ideale witte wijn voor de zomermaanden vol met een frisse en fruitige smaak.

Naast bovenstaande witte wijnen zijn er natuurlijk nog vele andere soorten op de markt verkrijgbaar. De aangewezen plek om deze te ontdekken is De Gouden Ton; met diverse winkels door het hele land en een webshop is er altijd wel een locatie dichtbij om de witte wijn-wereld (verder) te verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *